Geld - Reisverslag uit Port of Spain, Trinidad en Tobago van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu Geld - Reisverslag uit Port of Spain, Trinidad en Tobago van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu

Geld

Door: Jaap

Blijf op de hoogte en volg Jaap

07 Oktober 2009 | Trinidad en Tobago, Port of Spain

Na een paar rare gebeurtenissen heb ik besloten om van 20 euro per maand te gaan leven, het zakgeld dat iedere OM-er standaard ontvangt. De eerste vragen zijn dan natuurlijk “Waarom geef je dan niet meer uit, waarom doe je dit jezelf aan?”. Er is toch niets mis mee als je soms meer uitgeeft? Jullie hebben helemaal gelijk, maar ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. De (achteraf gezien) eerste aanvaring met geld had ik omdat ik het niet snapte hoe mensen hier in alle rust op het schip konden zitten. Ik sprak met een jongen, die hier al een tijdje op het schip zit. Hij vertelde dat hij begin volgend jaar weer naar huis wilde, ook wilde hij daarna eigenlijk trouwen. Hij vertelde dat hij geen geld had. Ook wist hij totaal niet wat hij voor werk wilde gaan doen. Ik snapte er niets van dat hij er zo rustig onder was. Ook begon ik te zien dat er zelfs heel veel mensen geen geld hadden en niet wisten wat ze voor werk wilden gaan doen als ze terug kwamen. Er vertrok pas een gezin van het schip en ze hadden geen geld en ze wisten niet waar de kinderen naar school zouden gaan. Ook moesten de ouders nog werk gaan zoeken. Ik kon er gewoon niet bij; ik dacht “Die man heeft ook geen verantwoording voor zijn kinderen”. God vroeg me: “Geloof je niet dat Ik met ze mee ga?” Het was een schok te zien dat ik me weer zorgen maakte over geld en dat ik daardoor eigenlijk vergat om ook op dat gebied op God te vertrouwen. Toen ik met een paar vrienden in een hotel wat ging eten kwam ik er achter dat mijn pincode niet meer werkte. Ik snapte er niets van en werd er heel zenuwachtig van. Weer dat stomme geld. Toen ik er zondag met Daniël op uit wilde, ging dat ook op een bizarre wijze niet door. We wilden namelijk met de watertaxi naar de andere kant van het eiland, om daar onze ogen de kost te geven. Maar helaas, de taxi vaart hier niet op zondag, dus gingen we wat rondkijken in de havenstad Port of Spain. Daar hadden we het er over hoe het zou kunnen komen dat m’n pas niet werkte en dat Daniël nu meer geld had dan ik. Daniël zat me gewoon wat te pesten, maar ik zat er duidelijk mee. Altijd had ik geld genoeg, nooit zorgen, nooit afhankelijk van God... dit zat me allemaal niet lekker. Ik wist niet wat me overkwam. God greep mij gewoon. Ik begon gewoon te huilen, puur omdat ik door had dat ik aan geld vast zat. God wilde dat het nu mijn beurt was. Door dat te beseffen kreeg ik het ook flink benauwd. Ik gaf het geld dat op dat moment nog in m’n portemonnee zat en de pas van mijn betaalrekening aan Daniël. Er viel een last van m’n schouders, omdat ik deed wat God van me vroeg. Ik vind het nog steeds wel eng, hoor, om geen geld te hebben, maar dat zal ik zo vanzelf wel afleren. Daniël vroeg wat hij met het geld moest doen. Ik zei: “Geniet er vooral van.” Dat zou hij doen; we liepen verder en waren helemaal ondersteboven van wat er was gebeurd. Het is zo moeilijk uit te leggen wat er precies is gebeurd als God je van zoiets bewust laat worden. Je moet het zo zien, ik denk dat Hij dit me vooral heeft laten zien door geweldig met m’n verstand te spelen, en mij erg aan het denken te zetten. Ook heeft God hierbij het volgende zinnetje gebruikt, uit een boek dat ik heb gelezen toen ik m’n sleutelbeen had gebroken: “Ik zegen jullie met een lege portemonnee omdat je alles weg zal hebben gegeven.” Dat is nu dus gebeurd. Daniël en ik liepen dus verder en we kwamen een man tegen die van alles verkocht. Maar hij probeerde ons juist een bijbel te verkopen. De bijbel kocht Daniël van zijn door mijn gegeven geld voor ik denk 300 tt dollar. Ik denk dat de bijbel 30 tt dollar waard was, dus die man wist niet wat hem overkwam. Hij was zo blij dat hij Daniël een nagelknippertje gaf. Dit was toevallig (bestaat bij mij niet...) precies wat Daniël nodig had. We liepen weg en Daniël sloeg de bijbel open en je kunt niet raden wat er stond: het verhaal van de rijke jongeling”:
“En ziet, er kwam een tot Hem, en zeide tot Hem: Goede Meester! wat zal ik goeds doen, opdat ik het eeuwige leven hebbe? En Hij zeide tot hem: Wat noemt gij Mij goed? Niemand is goed dan Een, namelijk God. Doch wilt gij in het leven ingaan, onderhoud de geboden. Hij zeide tot Hem: Welke? En Jezus zeide: Deze: Gij zult niet doden; gij zult geen overspel doen; gij zult niet stelen; gij zult geen valse getuigenis geven; Eer uw vader en moeder; en: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven. De jongeling zeide tot Hem: Al deze dingen heb ik onderhouden van mijn jonkheid af; wat ontbreekt mij nog? Jezus zeide tot hem: Zo gij wilt volmaakt zijn, ga heen, verkoop wat gij hebt, en geef het den armen, en gij zult een schat hebben in den hemel; en kom herwaarts, volg Mij. Als nu de jongeling dit woord hoorde, ging hij bedroefd weg; want hij had vele goederen. En Jezus zeide tot Zijn discipelen: Voorwaar, Ik zeg u, dat een rijke bezwaarlijk in het Koninkrijk der hemelen zal ingaan. En wederom zeg Ik u: Het is lichter, dat een kemel ga door het oog van een naald, dan dat een rijke inga in het Koninkrijk Gods. Zijn discipelen nu, dit horende, werden zeer verslagen, zeggende: Wie kan dan zalig worden? En Jezus, hen aanziende, zeide tot hen: Bij de mensen is dat onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk.”

Heel bijzonder! Ik kijk nu weer even naar die bijbel die Daniël voor mij heeft gekocht van zijn door mij verkregen geld. Deze bijbel zal mij steeds weer aan deze gebeurtenis herinneren. Zo nu en dan zit ik er nog wel over in hoe dat nu moet met maar 20 euro per maand, maar we moeten ook maar goed onthouden dat bij God alle dingen mogelijk zijn. Het is achteraf dus ook voor mij iets minder vreemd dat m’n pas niet meer werkte. Daardoor heeft God me erg aan het denken gezet. En ik hoop jullie ook.

Groetjes, Jaap

• 07 Oktober 2009 - 09:07

Hoi Jaap:

ppfff. ik ben er even stil van. Wat moet je hier nu op zeggen.....
    Heel bijzonder hoe e.e.a is gelopen. Ik weet van een ander meisje dat ze op het vaste land van OM geen van allen meer mochten besteden. Dus iedereen gelijk. Arm of rijk, geen verschil. En ze zei er ook bij dat dat heel erg tegen valt, vooral voor meisjes. Zij hebben zo wie zo meer verzorgingsprodukten nodig.

Maar... een heel bijzondere gebeurtenis is het zeker.

gr t Marga

• 07 Oktober 2009 - 09:30

Jolanda En Gerbert:

hey jaap

het is leuk om te weten hoe je daar leert om met zulke dingen om te gaan.
    want hier ine nederland kun je daar bijna geen voorstelling bij maken.
    want wij gaan naar de bank toen en zeg dat de pas niet doet en klaaris het.
    Maar erg knap dat je dit allemaal doe zo.
    en ik wens je sterkte en god zegen toe.

groetjes jolanda en gerbert

• 07 Oktober 2009 - 10:29

Corrie Jansen:

Dag Jaap,
    Ik ben onder de indruk van dat wat je schreef.Wat is de Heer heel duidelijk en direct met jou bezig. Mijn gebed is dat je vertrouwen op Hem vast mag blijven, want Hij zegt dat je dan nooit beschaamd zult worden. De Here zegene jou daarmee! Een hartelijke groet, ook namens Henk, Corrie Jansen.

• 07 Oktober 2009 - 11:34

Bart:

Nice.
    Strak hoor, zo wordt de bijbel nog eens praktisch gemaakt!
    erg gaaf om te lezen.
    Bart

• 07 Oktober 2009 - 13:00

Evita:

Wat ik voel indrukken wat je schreef van nieuws.
    Wat knap van je dat allemaal doe zo!!
    Wauw wat zilver en het goud mooi om lezen!

God zegen jou!
    Liefs je zusje.

• 07 Oktober 2009 - 21:27

Gijsbertha:

hoi neef[je]jaap
    mooi om je ervaring te lezen
    in Zijn hand ligtons levenslot daarmogen we op vertrouwen
    Um...20euro....dat ben ik alleen al kwijt voor mijn verjaardags taart...
    Gods zegen jongen
    het ga je goed
    tot je volgende verslag
    groeten uit renswoude van de wijntjes

• 08 Oktober 2009 - 06:55

Riet De Jong:

Hoi Jaap! Grote verwondering hoe de Heer
    werkt! Maar ook hoe je het verwoord naar ons toe!We kunnen er weer veel van leren!! De VREDE van de Heer toegebeden!

• 08 Oktober 2009 - 10:00

Ton Kuiper:

Hoi Jaap,

Mijn vorige reactie, aan jou,
    raakte ik kwijt door te lang na te denken
    en omdat ik met meerdere dingen tegelijk bezig was.
    De koppeling met de deze site was inmiddels verlopen.

Zowel je vorige verhaal als deze ervaring bezorgen mij beide weer een beetje kippenvel.
    Je schrijft met zo'n open houding en vooral je eerlijkheid.

Ik schreef je naar aanleiding
    van je vorige ervaring/ verhaal dat jij kan waarnemen
    als een archeoloog.
    Zo precies, zo recht uit het hart.
    Zo het detail waar het om gaat weet te benoemen. Ga hier mee door, ik weet dat je hier veel lezers blij mee maakt en aan het denken mee zet.

Het leuke van je verhalen is dat ik ze met mij meeneem, op mijn reis.
    Als ik door het weiland loop met de hond en kijk naar de hemel.
    Vooral als deze blaauw kleurt ben ik blij.
    Als ik met mijn werk bezig ben en moet zoeken naar de juiste woorden, met de hoop dat ik direct de juiste woorden kan vinden die ik nodig heb, zodat de ander begrijpt wat ik bedoel ben ik ook blij.

Dat geld niet gelukkig maakt weten we wel, maar wat veel mensen niet weten is hoe je kan leven zonder veel geld.
    Onze wereld is een bonuswereld geworden, misschien wel altijd geweest.
    Ik denk, anders zou de verdeling tussen arm en rijk wereldwijd wel minder zijn geworden.

Blijf leren van je ervaringen. Niet het geld zal je rijker maken later als boer, wel deze ervaringen.

Alle goeds, Ton.

• 08 Oktober 2009 - 20:36

Funda:

Hoi jaap
    hoe gaat het met je verder?. sorrie ik kwam niet bij je omdat ik was vakantie in turkije blijft 5 weken dan was 20 augustus nacht terug in nederland gekomen daarom was je vertrekken geweest, ik vond het echt jammer want wil ik graag om je te zien wel missen..ik blij kom bij je zien op site staan..
    leuk je fotos staan op internet.. ik zal je erg missen :(. omdat ik heb je lang niet gezien en gespreken maja..

veel plezier succes je daar.

Kusjes Funda je ex pleegzus

• 09 Oktober 2009 - 06:48

Henk Van Leeuwen:

Beste Jaap,
    man, wat maak jij veel mee en wat een geweldige levenservaring die jij op. Die kan nooit iemand je meer afhemen. Volgens mij ga je nog een hele bijzondere tijd tegemoet. Ik bid dat je wandel met God steeds mooier zal worden. Man, volgens mij is Gods iets heel bijzinders met jou van plan.
    Zijn zegen,
    Henk

• 09 Oktober 2009 - 11:21

Jochem:

Heel erg indrukkende verhaal!

Zo ziet het maar dat God wandel echt bij ons. Wij zien hun niet maar hij is er wel!

Het is moeilijk om te begrijpen ineens dat niet meer kon kopen, terwijl geheel leven al gewend en God eigenlijk niet nodig, nu ineens wel. Prachtig gebeurtenis en teken van God voor ons.

Gods zegen,
    Jochem

• 17 Oktober 2009 - 19:18

Dennis:

hey japie,
    alles goed op de boot?
    met mij op mij nieuwe school gaat het ook goed!
    weetje zonder jou is het stil.

dennis

• 16 November 2009 - 19:24

Dennis :

Hey jaap,( schrijf me terug als je de cadeautjes heb!)
    alles goed met mij wel wat vond je van mij sinterklaas cadeautjes schrijf me terug met het adres 237666@demeerwaarde.nl

• 16 November 2009 - 19:26

Dennis :

God zegen :)

• 17 November 2009 - 19:38

Tim:

heeeeee! jaap,
    is het leuk op het schip?
    met mijn is het goed!
    waar ben jij nu?
    op school is het goed!
    groetjes tim?

Ps: ik heb een goal gemaakt goed he (je had toch gezegd dat ik goals moet maken!) :)

Hey Japie.
    Wat heb jij mooie foto's zeg!
    Ik heb over jou verteld dat jij op het schip zit!
    Veder met mij gaat ook goed .
    VOLLEYBALLEN:
    Ik ben super goed geworden met volleybal! :)

Dennis

Jaap

Ik ben Jaap van de Fliert (inmiddels 21 jaar) en kom uit Renswoude. Negen jaar geleden ben ik bij Evangeliegemeente De Regenboog in Veenendaal terechtgekomen. Door deze kerk is mijn leven behoorlijk veranderd. In de zomer van 2007 ben ik op ‘Servant Trip’ in Tsjechië geweest. Dit was een werkvakantie voor jongeren uit deze gemeente, met als doel het dienen van God, waarbij geklust kon worden maar ook werd geëvangeliseerd. Tijdens deze trip heb ik veel geleerd; ik mocht o.a. twee keer mijn getuigenis geven, iets wat mij zonder Gods hulp nooit gelukt zou zijn. Daarna heb ik mij laten dopen. In deze tijd kwam steeds meer de gedachte boven om iets van evangelisatie te gaan doen, wat ik eerst wel vreemd vond, want deze gedachten leken ‘uit het niets’ te komen. Daarmee ben ik naar Hans Euser (toen jeugdvoorganger) en zijn vrouw Carolien gegaan en hebben we er samen voor gebeden. Ook onderzochten we samen op internet allerlei websites van zendingsorganisaties. Dat was voor mij een heel onbekende wereld. Toen we de site van Operatie Mobilisatie (OM) met de schepenbediening bekeken, sprak mij dit direct aan. De volgende dag gingen we met de jeugd van de kerk weer op ‘Servant Trip’, dit keer naar Kroatië. Tijdens deze trip werden mijn plannen bevestigd. Ook sprak ik met Daniël Henning, die ook mee was, over de leiding dit ik over de plannen ervoer en hij werd daar erg door aangesproken, want hij was met precies dezelfde dingen bezig. Na deze werkvakantie zijn we samen naar een ZendingsJongerenweekend gegaan, wat speciaal was georganiseerd voor jongeren die zich wilden oriënteren om met een zendingsorganisatie uit te gaan. Daar waren veel stands met allerlei verschillende christelijke organisaties, maar opnieuw sprak OM ons het meest aan. Hierna is alles vlekkeloos verlopen, OM heeft mijn aanvraag goedgekeurd en 20 augustus 2009 vertrok ik voor een periode van twee jaar met het zendingsschip ‘Logos Hope’, en mocht daarmee God dienen in hulpverlening en evangelisatie. . . . Dat betekende wel twee jaar afscheid van de boerderij en mijn ouders, familie en vrienden. Maar ik kreeg er vrede over. Via het schip konden we zoveel mensen bereiken met het evangelie. Wilt u blijven bidden voor dit prachtige zendingswerk?!

Actief sinds 26 Feb. 2009