Hallo lieve mensen - Reisverslag uit Tema, Ghana van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu Hallo lieve mensen - Reisverslag uit Tema, Ghana van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu

Hallo lieve mensen

Door: Jaap

Blijf op de hoogte en volg Jaap

01 Juli 2010 | Ghana, Tema

We zitten weer op de grote zee, en zijn deze keer op weg naar Ghana. Ik ben ook net terug van mijn bouwweek; we hebben echt een toptijd gehad met de kinderen en studenten. Het doel was om een school te bouwen voor kinderen van basisschoolleeftijd, dit was noodzakelijk om te voorkomen dat de christelijke kinderen op een moslimschool zouden komen.

We kwamen vorige week maandag aan en hebben die dag niet heel veel gedaan. Het was al middag en we raakten in gesprek met de studenten. Dinsdag zijn we begonnen met bouwen, maar we wisten niet echt wat we konden doen omdat de aannemer er niet was, en we hadden ook niet het materiaal en gereedschap dat we nodig hadden... We hebben dus ook dinsdag veel gepraat en ook veel met de kinderen gespeeld. Maar ik vond het nu wel eens tijd worden om de handen echt uit de mouwen te steken en ging praten met pastor Immanuel. Hij was eigenaar van de kamers waarin we sliepen en ook het bouwproject was van hem.
Na een paar telefoontjes vertelde hij dat we ook ergens anders konden helpen: bij het bouwen van een kerk. Dit is ook zeker een mooi project, omdat het de eerste kerk was in een moslimwijk. Dus daar zouden we dan dinsdag heen kunnen. Pastor Imanuel werd ziek en vroeg of ik, met mijn team, naar die kerk kon rijden en daar die dag dus te gaan helpen.

Nou, het was heerlijk om weer eens achter het stuur te zitten, maar na 10 minuten rijden hield de jeep er mee op; hij sloeg gewoon af. Ik stuurde snel naar de kant van de weg en kon de auto weer starten, maar na tien minuten gebeurde het weer, en weer en weer en weer. Totdat het echt niet meer wilde. Daar stonden we. Na anderhalf uur kregen we hulp van iemand die er iets verstand van meende te hebben. Haha. Ik heb gebeden, want ja, je weet het niet. Maar de jeep deed het weer en we konden weer terug, want inmiddels had ik m’n halve team terug naar huis laten lopen om het aan pastor Immanuel te vertellen. Na 10 minuten stopte de auto weer, en nog een keer. Het kwam er uiteindelijk op neer dat de tank wel vol met brandstof zat, maar dat het pijpje dat de brandstof er uit moet zuigen te kort was. Dus na een bezoek aan een tankstation ging het prima en kwamen we om twee uur ‘s middags aan in plaats van half negen ‘s morgens.

Ondertussen hadden we wel een topdag, en waren we echt een team geworden, want op zo’n rare dag leer je elkaar snel kennen. Ja, zo gaat het leven in Afrika, niets is een probleem en alles kan ook morgen, toch? Maar na deze week ben ik beslist veel dankbaarder geworden voor al het eten en water waar God ons elke dag mee zegent.
Ik heb met kinderen gespeeld die een dikke buik hadden van de honger of gewoon ziek waren; ik weet het niet precies. Ook had een van de meisjes en snotneusje en traanoogjes. Ja, en als je weet hoeveel kinderen er hier sterven, dan zag ik dat de kans voor haar ook niet zo groot was om volwassen te worden. Zolang de kinderen maar op straat blijven spelen en wat te eten krijgen, gaat het nog wel goed. Maar als ze ‘s morgens op een dag ziek blijven liggen, dan weet je bijna zeker dat ze niet meer beter worden. Er is gewoon geen ziekenhuis als bij ons in Nederland, en ze hebben ook gewoon geen geld.

Op een avond kwamen de straatkinderen weer bij ons naar binnen en wilden ons eten. We hadden ons eten gisteren al weggegeven en hadden het eten dat we kregen ook echt heel hard nodig om zelf op de been te blijven. Ik heb de kinderen er schreeuwend uit moeten duwen en toen schreeuwden ze nog harder tegen mij. Ik deed de deur op slot en we aten verder met schreeuwende kinderen voor de deur. Kijk, ik wist wel dat dit bestond, want op de basisschool word je dat door de juf verteld als er iemand stiekem een boterham in de prullenbak gooit. En als je zo’n verhaal nog eens twee keer hoort, dan doet het je niets meer. Ik dacht gewoon van de kinderen in Afrika: ja ja, blablabla, dit is gewoon veranderd en daar ben ik blij mee. Nu zie ik hoeveel pijn we God doen, als we het vanzelfsprekend vinden dat we een mooi bed hebben en eten en drinken. Het is een zegen, die ik in ieder geval als normaal beschouwde.

Maar wat komt er nu eigenlijk terecht van die mooie toekomstdromen als we vandaag ons laatste drinken zouden krijgen? Ja, ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, het maakt pas indruk als je het hebt gezien. Al de Afrikaanse kinderen kunnen we niet helpen, maar we kunnen wel dankbaarder zijn voor al de dingen waarmee God ons zegent.

Prediker 8 vers 7: Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je gegeven heeft. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.
Niet dat we het loon verdienen, maar we hebben het gekregen en mogen er van genieten. Prijs God, en vergeet er zeker niet dankbaar voor te zijn.

Bedankt voor al jullie meeleven en het leuke reageren op de site.
God zegene jullie.

De groetjes van Jaap

• 01 Juli 2010 - 17:19

Karin:

Hoi Jaap,

goed dat je weer een berichtje plaatst want ik was steeds van plan om je nog een berichtje te sturen.

Afgelopen zondag was er weer een openluchtdienst en toen moest ik denken aan vorig jaar, toen heb jij een geweldige getuigenis gegeven. Ik vond en vind het erg indrukwekkend hoe God jouw leven mag gebruiken, heel mooi!

En nu heb je al zoveel meegemaakt, zoveel geleerd en ontvangen waar we dankbaar voor mogen zijn.

Best Jaap, God is met je!

Groetjes Karin

"Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht"

• 01 Juli 2010 - 20:28

Corrie Jansen,:

Hallo Jaap, het is fijn om weer even iets van je te zien en te lezen. Leuke foto's en een verhaal waar je bijna tranen van in de ogen krijgt. Kindjes die honger hebben, ik begrijp dat dat heel moeilijk voor je was om ze weg te moeten sturen. Het is zeker zoals je schrijft, we moeten veel dankbaarder zijn voor elke dag dat we géén honger hebben. Ik geniet iedere keer van de leuke gezellige berichten die je mailt. Je kunt je echt helemaal inleven wat jij mee maakt. Voor nu stop ik weer met je veel zegen en vrede van de hemelse Vader toe te wensen! Hartelijke groeten van Henk en Corrie.

• 01 Juli 2010 - 20:48

Marlies C:

Mooi zoals je het beschrijft! Het moedigt mij weer aan God te danken!
    Blessings

• 01 Juli 2010 - 22:15

Riet De Jong:

Hoi Jaap, Nou dat is wel weer wat! We zouden allemaal dit eens moeten kunnen meemaken om die echte indruk te krijgen zoals jij dat nu krijgt! Zie je het ook nog steeds als een voorrecht om dit te kunnen meemaken? En, ik denk dat we inderdaad mogen genieten van wat de Heer ons geeft en dat niet gewoon vinden maar Hem ervoor danken en het ook delen met anderen! Hier gaan veel mensen met vakantie, even het werk het werk laten en de natuur in en tot rust komen. Ik ga pas in september dus ben nog ff lekker thuis. Lieve groet en Gods Beschermende Zegen!

• 02 Juli 2010 - 16:06

Fam Vd Kamp:

hoi Jaap,

fijn om te lezen dat het goed met je gaat.
    ook deze keer geef je ons weer prachtig woord van de Heere Zelf mee. dank je wel daarvoor.
    we wensen je God's beschermende Zegen toe en een hartelijke groet van Gerard en Greet

• 02 Juli 2010 - 17:12

Fam Vd Fliert:

Hoi Jaap
    Ja dat is wat als je zo moet ``vechten`` om te overleven.
    Hier is altijd na het eten wel over ,wat weer de kast in moet.
    En de vragen als:Is een geen chocopasta meer? of is de appelmoes op? klinkt voor velen bekend denk ik.
    Inderdaad veel danken ipv mopperen is onze les hieruit!
    We hopen er in Ghana ook van te leren jongen.
    Aan de temperatuur kunnen we vandaag al aardig wennen.
    Het is hier 33 of 34 graden ong.erg warm dus.
    Jullie hopen vanavond aan te komen in Ghana.
    Een gezegende tijd toegewenst,doe ook de groeten aan de rest van de bekenden! gr papa
    (ps geen kip op de weg ,iedereen achter de buis Ned -Braz. gekeken denk ik.)

• 03 Juli 2010 - 12:06

Wim:

Hoi lieve Jaap,
    Elke keer kijken we uit naar nieuws op je site. Fijn dat je zoveel met ons wil delen.
    Mooie tekst waarmee je afsluit, ben alleen benieuwd of de tekst op je zelf van toepassing is. Zo ja,wie is die vrouw die jij bemint?

We kijken nu al uit wat de de volgende keer met ons gaat delen, je bent nu bijna een jaar aan boord.

U.I.C. "de Bergjes"

• 03 Juli 2010 - 21:43

Oma:

Jaap wat een geweldige les geef je ons.
    Je hebt de ene tegenslag na de andere tijdens je autorit en je verteld dan we hadden een topdag want we leerden zo elkaar snel kennen. Hoe zouden wij gereageerd hebben? En dan vertel je dat je die kinderen weg moest jagen. verschrikkelijk toch. Dan eet je zelf ook niet lekker meer, Na jou verhaal besef je weer eens hoe rijk we allemaal zijn.Wij hebben vandaag genoten van een fietstocht van 40 km. langs de Maas en de Waal. Weer een heel andere natuur als hier in Renswoude.Jaap ik geniet van je verslagen. Heel hartelijk bedankt en tot ons volgende contact, groetjes oma.God loves you and so do y.

• 04 Juli 2010 - 06:25

Gijsbertha:

hoi jaap
    very nice om weer een verslag te lezen
    zeer indrukwekend.
    leuke foto's:
    jongen wat ben je groot geworden ha ha dat is wat tantes vaak zeggen als ze je na een lange tijd niet hebben gezien bij mij vroeger wel ook bij je moeder meestal knepen ze je dan ook nog eens lekker in je wang maar dat lukt nu niet dus dat mag jezelf even doen!!!wel stevig'hoor.
    gegroeid ben je zeker letterlijk maar wat een geestelijke groei mooi jongen we zijn erg trots op je .
    even wat nieuwtjes: cris is geslaag dus hebben we de vlag uitgehangen met een"'versleten schooltas.
    we zijn nog steeds druk met de bouw van ons nieuwe huis een hele klus maar we zijn dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen.
    '
    Gods zegen toegewenst vanuit renswoude fam.wijnen

• 04 Juli 2010 - 18:18

Nadja:

Hee Jaap,

Wat vreselijk met dat eten. Het zette me even stil. Of even... ik heb echt even zitten kijken. Wat heftig!

Wat ik me nog wel afvroeg, hebben jullie nog aan de school gebouwd? Of alleen aan de kerk?

Ik blijf voor je bidden.

Liefs, Nadja

• 04 Juli 2010 - 21:03

Cris:

zo mooi verhaal zeg
    was er ff stil van
    vind het echt super vet dat je er bent en dat god je gestuurd heeft

je bent een geweldige neef

god bless you

• 16 Juli 2010 - 12:29

Marieke Molenaar:

Echt gaaf om je verhalen weer eens te lezen. Echt lekker voor je dat je even mee mocht om te bouwen. Ik zit nog steeds op Curaçao en geniet hier nog steeds. Bijzonder om de kids van Hebron steeds beter te leren kennen. Gods zegen bij alles. Bijzonder om nu in Afrika te zijn. Weer heel anders om te zien en denk ook wel wat heftiger.
    Groetjes Marieke

Jaap

Ik ben Jaap van de Fliert (inmiddels 21 jaar) en kom uit Renswoude. Negen jaar geleden ben ik bij Evangeliegemeente De Regenboog in Veenendaal terechtgekomen. Door deze kerk is mijn leven behoorlijk veranderd. In de zomer van 2007 ben ik op ‘Servant Trip’ in Tsjechië geweest. Dit was een werkvakantie voor jongeren uit deze gemeente, met als doel het dienen van God, waarbij geklust kon worden maar ook werd geëvangeliseerd. Tijdens deze trip heb ik veel geleerd; ik mocht o.a. twee keer mijn getuigenis geven, iets wat mij zonder Gods hulp nooit gelukt zou zijn. Daarna heb ik mij laten dopen. In deze tijd kwam steeds meer de gedachte boven om iets van evangelisatie te gaan doen, wat ik eerst wel vreemd vond, want deze gedachten leken ‘uit het niets’ te komen. Daarmee ben ik naar Hans Euser (toen jeugdvoorganger) en zijn vrouw Carolien gegaan en hebben we er samen voor gebeden. Ook onderzochten we samen op internet allerlei websites van zendingsorganisaties. Dat was voor mij een heel onbekende wereld. Toen we de site van Operatie Mobilisatie (OM) met de schepenbediening bekeken, sprak mij dit direct aan. De volgende dag gingen we met de jeugd van de kerk weer op ‘Servant Trip’, dit keer naar Kroatië. Tijdens deze trip werden mijn plannen bevestigd. Ook sprak ik met Daniël Henning, die ook mee was, over de leiding dit ik over de plannen ervoer en hij werd daar erg door aangesproken, want hij was met precies dezelfde dingen bezig. Na deze werkvakantie zijn we samen naar een ZendingsJongerenweekend gegaan, wat speciaal was georganiseerd voor jongeren die zich wilden oriënteren om met een zendingsorganisatie uit te gaan. Daar waren veel stands met allerlei verschillende christelijke organisaties, maar opnieuw sprak OM ons het meest aan. Hierna is alles vlekkeloos verlopen, OM heeft mijn aanvraag goedgekeurd en 20 augustus 2009 vertrok ik voor een periode van twee jaar met het zendingsschip ‘Logos Hope’, en mocht daarmee God dienen in hulpverlening en evangelisatie. . . . Dat betekende wel twee jaar afscheid van de boerderij en mijn ouders, familie en vrienden. Maar ik kreeg er vrede over. Via het schip konden we zoveel mensen bereiken met het evangelie. Wilt u blijven bidden voor dit prachtige zendingswerk?!

Actief sinds 26 Feb. 2009