De tractor in het vet zetten
Door: Jaap
Blijf op de hoogte en volg Jaap
27 November 2009 | Guyana, Georgetown
Zo, nu weer met mijn hoofd terug naar het schip. Wat is er de laatste dagen ook alweer allemaal gebeurd? We hebben een sabbatsweek gehad, dit was een week speciaal bestemd voor alle OM’ers aan boord, waarbij we ons echt als een familie naar God richten. In deze week waren we ook gesloten voor bezoek, en konden we veel studies en preken volgen. Al met al kan ik zeggen dat het mij weer lekker heeft opgefrist.
Worship (aanbidding)
Wat is dit eigenlijk? Ik ben hier steeds wat mee bezig, om te kijken wat dit nu echt voor mij betekent. Ik vind het ook niet zo makkelijk om uit te leggen want het is zo breed. Ook weet ik niet echt waarom ik me hier mee bezig houd. Weten jullie nog wat mij in m’n vorige verhaal is overkomen? Ik zal even een beetje helpen. We hadden op een avond de mogelijkheid om een worship-avond te leiden, waar we niet op waren voorbereid en ook de benodigdheden er niet voor hadden. Uiteindelijk werd het een hele mooie avond, en het bleek dat we eigenlijk alleen de leiding van de Heilige Geest nodig hadden. Dit houdt me nog steeds bezig en deze bijzondere avond draag ik als een mooie schat bij me. Dit maakt me hongerig naar de echte lofprijs en aanbidding.
Exodus 15 vers 20. De profetes Mirjam, Aarons zuster, pakte haar tamboerijn, en alle vrouwen volgden haar, in reidans en op de tamboerijn spelend. 21 En Mirjam zong dit refrein: 'Zing voor de Heer, zijn macht en majesteit zijn groot! Paarden en ruiters wierp Hij in zee.”
Dit vind ik een heel mooi stukje. Mirjam begint spontaan te zingen over de macht en majesteit van God. Wat kan ik daar veel van leren, soms zing ik maar wat mee en soms zit ik wat te mokken over de muziek soort of kwaliteit. Maar daar gaat het echt niet om, het is juist om met je hart en ziel naar God toe te gaan, en hem toe zingen hoe veel we van hem houden. Muziek is een gave van God, het maakt ons blij en we kunnen dat uiten door mee te zingen en te dansen, of juist geïnspireerd door de muziek te aanbidden. Het maakt niets uit wat voor een soort muziek het is, als het zijn gaven maar blijft uitwerken, de gaven die muziek geeft zijn vreugde, dankbaarheid, rust, vrede, en het laat ook zien wat God ons geeft en wie God voor ons wil zijn. Als dit alles niet het geval is, dan is het goed om er voor op te passen. Ik heb het zo vaak gehad dat ik de radio aan had in de auto en dan reed ik zo te hard. Hebben jullie een kerkorgel of een drumstel in de kerk? (Oho, dat kan toch niet?) De muziek op de radio gaat alleen om lust, zoals geld, je eigen ik... of sex enz., want je wilt toch eigen baas zijn?? Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe de duivel de gaven van muziek misbruikt, hier moeten we ver vandaan blijven. We hebben een ziel die met deze nare dingen snel troebel kan worden, waardoor de relatie tussen God en ons alleen slechter wordt. Maar er is ook een mooie kant hoor: onze ziel is ook voor de mooie muziek gevoelig, we kunnen met ons verstand nooit begrijpen hoe goed God is. We hebben daar een ziel voor, die ons dan iets van God kan laten ervaren of voelen, hoewel dit misschien wat zweverig klinkt. Maar als we ons afhankelijk opstellen en vragen om de leiding van de Heilige Geest in onze aanbidding, is het prachtig en ook ontroerend, het geeft diepe rust, het echte geluk. Je zou kunnen zeggen dat er op zo’n moment een soort van vlam gaat branden, het levende water klettert als het ware door door onze ziel, we beginnen dan echt te schitteren voor onze God. Ik heb hier niet echt de goede woorden voor, want het is zo speciaal, ik hoop ook echt van harte dat jullie weten waar ik het over heb, anders is dit echt een gebedspunt. Het laat ons zien waarom we leven (ik hoop niet dat ik te snel ga). Maar dit schitteren, schijnen, branden, of wat het ook is, is niet alleen voor de zondag tijdens een heel mooi lied. Nee echt NIET, het is nog veel mooier: we zijn geschapen om dat 24 uur per dag te doen, elke dag van ons leven. Tot zover denk ik dat dit echte worship is, maar wie weet is het meer of nog mooier. Ik zit er nog midden in en leer elke dag op dit gebied.
De gebedspunten, dit zijn punten die ik belangrijk vind, waarbij ik vertrouw dat jullie er voor bidden. Ik zou het heel mooi vinden om persoonlijk met u samen te bidden, maar dit gaat niet. In de bijbel zien we vaak mensen hun gebed opschrijven; ik zou dat ook graag doen, zodat het ook uw gebed is. Dit is wel iets anders dan wat ik gewend ben, maar ik krijg toch sterk de indruk dit te doen.
“Lieve Vader in de hemel, U die de hemel en aarde heeft geschapen, Uw wil geschiede en Uw koninkrijk komt spoedig. Dank U dat U ons zo mooi heeft gemaakt naar Uw gelijkenis, en dat U ons zo vrij op deze aarde heeft geplaatst, om het te beheren, en tot Uw glorie te leven. Vader, we moeten hier bij bekennen dat we dit niet kunnen en dat we hier vaak in falen. Wilt U het ons vergeven en ons reinigen met het bloed van Uw zoon Jezus Christus. Dank U, Jezus, voor het kruis, dank U dat we daar al de tassen vol met zorgen en zonden kunnen laten staan, want U heeft ze voor eens en voorgoed gedragen. Vader wilt U ons helpen te leven zoals U het wilt, U heeft met elk leven een ander plan, een andere weg. Maar we zijn allemaal bestemd om voor Uw glorie te leven. Heilige Geest, vul ons met Uw blijdschap en rust, zodat we voor eeuwig mogen schijnen en schitteren. In Jezus naam. Amen.
27 November 2009 - 09:52
Marlies C:
Dank je wel Jaap voor je heldere woorden en je gebed wat zo puur is! Bless you in Jesus Name -
27 November 2009 - 11:34
Marco En Marjanne :
Beste Jaap,
Leuk om elke keer jouw verslagen te lezen, wat maak je veel mee.
Wat mooi dat je je vertrouwen op Hem stelt, wij bidden je Gods zegen toe!
Vriendelijke groetjes,
Marco en Marjanne van Bemmelen (r'boog-noord) -
27 November 2009 - 11:46
Riet De Jong:
Wauw!!!! De Heer troont op de lofzangen van zijn volk Jaap!! Die ene zin van jou dat het levende water door je ziel klettert...zo mooi!!
Ik ben een echte lofprijsster,ik hou van muziek en Hem de dank en eer en aanbidding toe te brengen!! Hij is het zoooo waard!! En je gebed is zo puur en mooi!! Gewoon zijn wie je bent en wie je mag zijn!!Ja,je zult de tractor van thuis missen maar die mooie foto,s van wat jij mag zien zijn ook zooo mooi!!!
Geniet van deze tijd Jaap!!!!Gods Zegen!! -
27 November 2009 - 17:32
Corrie Jansen:
Dag Jaap,
Ik zeg van harte AMEN op jouw gebed.Je hebt prachtig verwoord in je brief wat lofprijs en aanbidding voor je betekent. Het is fijn om te merken dat we, als broeders en zusters in de Here, vaak dezelfde gedachten en ervaringen hebben, of je nu thuis bezig bent, of op het schip, de Heer laat Zich door allerlei dagelijkse dingen heen, aan ons zien.Hem brengen we daarvoor dank en eer.
Jaap tot de volgende keer maar weer, de Here zegene en behoede je!!
Henk en Corrie Jansen -
27 November 2009 - 21:12
Oma:
Hoi Jaap wat fijn weer iets van jou te horen.Wat jij vertelt van je worship is denk ik het zelfde wat ik ervaarde tijdens het weekend van de Alpha cursus. En in de auto begin ik ook vaak zo maar iets heel toepasselijks te zingen.Heerlijk alleen met de Here God. Maar toen ik verder las dacht ik waar zal Jaap voorbede voor vragen? Maar Jaap vroeg niks hij bad voor ons. Geweldig Jaap. bedankt.
Groetjes van oma XX -
27 November 2009 - 21:19
Gijsbertha:
hoi jaap
Super leuk om je pas te hebben gezien via skip bij opa en oma we hebben er met z;n alle van genoten.En je ziet er goed uit p.s. hebben ze daar op het schip geen kapper?of laat je je haar lang groeien zodat je het op een staart kan doen?ha ha.... zou je moeder vast prachtig vinden.!!!!
thuis gaat het werk gelukkig 'gewoon'door.
laat jij zo je Licht maar schijnen op de plaats waar je nu bent.
Dank aan God dat je weer zo'n leerzaam en inspirerend verslag mag sturen.
heb net samen met evelien en cris je gebed gebeden wat bijzonder dat we dat 'samen 'met jouw mochten doen.
zo zie je door Hem altijd aan elkaar verbonden.
las gisteren in Col.3;16/17
Laat u hart vol zijn van Christus'woord.Zijn woorden zullen u leven verrijken en u wijsheid geven.Leer ze aan elkaar,wijs elkaar ermee terecht en zing erover in psalmen,lofzangen en geestelijke liederen.Zing zo met een dankbaar hart voor de Here.
Wat u ook zegt of doet,doe dat in de naam van de Here Jezus en dank ook God,de vader,in Zijn naam!!!amen
ik dacht stuur ik even mee voor jou.
ga met God.
lieve groeten uit renswoude van cobus,gijsbertha,cris, evelien,thea en marcel.
p.s.hebben vanavond bord in de tuin geplaatst TE KOOP beukenlaan5...duzz doei tot de volgende keer xxx
28 November 2009 - 09:36
Jan Van De Fliert:
Beste Jaap, zoals je weet ben ik vanaf het begin enthousiast toen ik hoorde dat je met de Logos Hope boot het evangelie bij andere mensen wilde brengen. Dit doen jullie en jij vooral bij mensen en plekken waar het evangelie moeilijk te bereiken is. Dit wordt een bijzondere stap in je leven dacht ik toen. Maar wat nog veel mooier is dat jij daar ver weg, ons in de Gelderse Vallei en daarbuiten ook weer het evangelie brengt. Dit had ik nooit verwacht. Ook ik en wij hier kunnen leren van, wat jij mag leren van God en de mensen die jij daar mag ontmoeten. Hier had ik nooit bij stil gestaan maar, vind het wel zeer mooi en bijzonder. Ik wil mede namens ons als gezin, Gods zegen toe wensen en je vragen op gelijke voet door te gaan waarmee je nu bezig bent. Gijsbertha beschreef het zo mooi wat ik je wilde zeggen dat ik het ook nog een keer hehaal. Laat jij je licht maar schijnen op de plaats waar jij nu bent. Alle dank aan God dat jij weer zo'n leerzaam en inspirerend verslag mag sturen. Veel liefs van Jan, marielle, Lisanna en Sem. -
28 November 2009 - 10:38
Gerda:
Hoi Jaap,
Wat geweldig om te lezen dat jij ook door aanbidding bent aangeraakt! We zeggen wel eens, aanbidding is een werkwoord, het is niet alleen in muziek/zang maar doordrenkt je hele leven.
Ik bid je toe dat je hierdoor meer en meer naar onze Heer toe mag groeien en mag schitteren (mooi woord trouwens!) in zijn koninkrijk.
Gods Zegen in alles wat je doet.
Hartelijke groet,
Gerda (zangteam RBN) -
28 November 2009 - 16:02
Jacco & Hetty:
Amen, ja, Amen !! -
29 November 2009 - 19:11
Mama:
Jammer dat je je mail niet los krijg, daarom hier een praatje.Hier ie alles prima we zijn dit weekend met z n 17 en weg geweest een nachtje ,veel gezwommen in net zulk warm water als bij jullie alleen wij waren binnen in het zwembad ,en met banden gegleden in Biddinghuizen (je weet wel) in de sneeuw ,het was erg leuk jammer dat je er niet bij was . zelfs funda met haar vriend is mee geweest. Ik hoorde van papa dat je een dag mag helpen eem huis te bouwen? ik wens je veel plezier met dat werkje ,ik hou van je veel liefs van mamaxxx -
30 November 2009 - 07:32
Henk Van Leeuwen:
Broeder,
wat een groei maak jij door zeg. Prijs de Heer. Ik bid dat je nog een geweldige tijd zal hebben. Dat je mag groeien naar Gods wil. Geweldig.
Ik ben de laatste tijd bezig met het bidden naar Gods wil. Daar kan ik nog veel in leren. Hoe gemakkelijk gaan we niet naar God toe in ons gebed met een verlanglijsje van zaken, dat dit beter mag gaan, dat Hij ons hier mee helpt, dat die beter mag worden, enz, enz.
Ik merk als ik bid naar Gods wil en vraag of de Heilige Geest mijn gebed leidt ik voor zaken bid naar wat God wil. Nogmaals valt nog veel in te leren voor mij.
Gods zegen.
Henk