Een bijzonder dagje uit - Reisverslag uit Montego Bay, Jamaica van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu Een bijzonder dagje uit - Reisverslag uit Montego Bay, Jamaica van Jaap Fliert - WaarBenJij.nu

Een bijzonder dagje uit

Door: Jaap

Blijf op de hoogte en volg Jaap

19 Januari 2010 | Jamaica, Montego Bay

Zo, ik zit hier al weer een tijdje op Aruba (ben ondertussen wel weer op de oceaan, onderweg naar Jamaica) en ik kan erg genieten van de gastvrije en gezellige mensen. Stressen doen de Arubanen hier ook bijna nooit; ik kan op dit gebied nog veel van leren. Vorige week zondag had ik een vrije dag en wilde het eiland een beetje verkennen. Vaak als ik weet dat er een vrije dag aankomt ga ik op zoek naar iemand die ook vrij is en ongeveer hetzelfde wil gaan doen. Zaterdagavond vroeg ik Daniël Bergmann of hij plannen had voor de volgende dag. Hij had die avond op het bezoekersdek een man ontmoet die Daniël wel naar de Hooiberg (een echte berg) wilde brengen. Ik vond dat een topidee, dus vertrokken we de volgende morgen om 8 uur, op naar de Hooiberg. Het zou maar een uurtje gaan duren, en we wisten niet wat de rest van de dag zou brengen. Voor we aan de klim begonnen hebben we de dag aan God opgedragen. Het voelde een beetje apart om onder aan de berg te gaan bidden voor een mooie dag. We gingen hierna aan het klimmen; halverwege hadden m’n benen er eigenlijk wel genoeg van, maar toen ik boven was wist ik waarvoor ik het had gedaan. Wat een prachtig uitzicht, kijk maar naar de mooie foto's. We hebben daar weer samen gebeden voor het hele eiland, het was prachtig om daar zo hoog voor zoveel mensen te bidden.
Hierna hebben we nog twee kleinere bergen beklommen en op de laatste berg vonden we 5 dollar. We hebben het meegenomen om er water van te kopen, want we hadden al flink dorst. We zochten naar een winkeltje en vonden een kraampje met een oud vrouwtje achter de balie. Toen ik vroeg of ze water had, nam ze ons mee naar haar huis en gaf ons een heel groot glas water met ijsklontjes, heerlijk. Ze wilde er niets voor hebben. We wensten haar een prettige dag en gingen op zoek naar de goudmijn. Vier straten verder wisten we niet echt meer waar we naar toe moesten, dus gingen we het vragen aan twee kerels die voor hun huis zaten. Een van hen zei: ”Wat? De goudmijn is twee uur lopen en het is niet bijzonder om te zien.” Hij vroeg of hij ons niet naar de andere kant van het eiland kon brengen. Daar was het echt heel mooi. Wat een gastvrijheid, hè? Hij zei: “Misschien hebben jullie geluk, want m’n vriend geeft rondleidingen, ik dacht dat ik hem net zag.”
We reden er naar toe en ontmoeten daar Eavel (zo iets verstond ik, tenminste). Hij was heel gezellig en wilde ons graag meenemen. Hij vroeg: “Hoeveel tijd hebben jullie?” We zeiden: “De hele dag.” Dan konden we wel mee. Eavel werkte normaal niet op zondag; hij snapte niet waarom hij nu wel moest werken van zijn baas. Maar nu begreep hij het: God had dit voorzien. We stonden er wat verbaasd van te kijken, want hij vond het zo bijzonder. We gingen naar de grotten, een struisvogelboerderij, en snorkelen. Snorkelen was prachtig: wat een mooie vissen, in alle kleuren en vormen. Hierna kregen we gratis heerlijk middageten: patat, kip , spareribs en rijst. We moesten steeds lachen. Het was zo bijzonder, het leek wel een droom waar we door vlogen. We mochten weer danken voor het heerlijke eten en de superdag die ons werd geschonken. Daarna gingen we naar een ezelopvang, een natuurlijke poel en langs een lompe bergroute in de jeep, waar we de hele dag mee heen en weer reden. Daarna hebben we een lekker koud ijsje (hier is het wel warm...) gegeten. Het was al zes uur en we gingen terug naar het schip, waar we weer hebben gedankt voor deze prachtige dag. We hebben besloten om vaker onze vrije dag zo open te stellen voor God. Het was ontroerend mooi en we beseften dat God heel goed weet wat we mooi vinden en wat we soms nodig hebben. Maar durven we dit aan: om acht uur de deur uit en God vertrouwen dat Hij voor je zorgt? Ik heb er een stukje bij gezocht uit het boek van mijn Vader. Hierin schrijft Matteüs een stuk over bezorgdheid:

“Ziet naar de vogels des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader die; gaat gij ze niet ver te boven? (Ben jij niet veel meer waard dan een vogel?). Wie van u kan door bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toe voegen? En wat zijt gij bezorgd over kleding? Let op de leliën des velds, hoe zij groeien; zij arbeiden niet en spinnen niet; ik zeg u, dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet bekleed was als een van deze. Indien nu God het gras des velds, dat er heden is en morgen in de oven geworpen wordt, zó bekleedt, zal Hij u niet veel meer kleden, kleingelovigen? Maakt u dan niet bezorgd, zeggende: wat zullen we eten, of wat zullen we drinken, of waarmee zullen wij ons kleden? Want naar al deze dingen gaat het zoeken der heidenen uit. Want uw hemelse vader weet, dat gij dit alles behoeft.
Maar zoekt eerst Zijn koninkrijk en Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden. Maakt u dan niet bezorgd tegen de dag van morgen, want de dag van morgen zal zijn eigen zorgen hebben; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.”

Ik moet wel zeggen dat het ook voor mij best moeilijk is om God blindelings te vertrouwen, maar we zien in Zijn woord en in m’n verhaal dat God voor ons wil zorgen. God wil ons verzorgen, we zijn belangrijker dan lelies en vogels. God wil ons net zo mooi maken als de lelies en net zo onbezorgd als de vogels. Maar durven we wel......?

Het zo belangrijk om ook op een vrije dag echt in gebed te beginnen en ook biddend de dag door te leven. Het probleem is dat ik vaak niet afhankelijk wil zijn van God. Dan word ik bang, en voor ik het weet maak ik me zorgen over van alles. Ik vergeet door al het stressen en plannen totaal wat er in het Woord staat. God heeft een plan met ons leven, elke dag! Is er in jou leven ook de kans voor God om je te leiden? Of zit je agenda strak vol? Bidden en geloven is van levensbelang, het is zoveel mooier om biddend door het leven te gaan. Het is prachtig om dat samen te doen met vrienden, bekenden of familie! Het is super om samen te bidden, zoeken, geloven en aanbidden. Het maakt niet uit waarvoor, het kan b.v. een persoonlijk probleem zijn. Het kan ook iets zijn waar je je zorgen om maakt, of juist iets moois wat God in je leven heeft gedaan. Ik zou zeggen: ga er voor!

8 Februari komt er in het Regenbooggebouw een een avond waar samen bidden centraal staat.* Juist ook als u dit niet gewend bent is het echt een aanrader. Het is van grote waarde om samen te kunnen bidden. Er wordt gebeden in kleine groepjes zodat het persoonlijk is. Als u nog niet zo gewend bent om hardop mee te bidden, dan mag u gerust ook stil meebidden, voel u daar helemaal vrij in. Natuurlijk willen we ook graag voor u bidden voor vrijmoedigheid als u graag hardop mee wilt doen en dit voor u de eerste keer zou worden. Op elk tafeltje zal een lijstje met mijn dank- en gebedspunten liggen, waarvoor u samen kunt bidden. Meer informatie volgt. Houd 8 februari dus vrij, mensen.

Bedankt voor uw gebed en meeleven!
Hartelijke groeten,
Jaap.

. . . . . . .

*) Hartelijk uitgenodigd voor de thuisfrontbidstond voor Jaap op 8 februari in het Regenboog gebouw, Emmerschans 8, Veenendaal. Aanvang: 20.00 uur. Inloop, koffie en thee vanaf 19.30 uur.

• 19 Januari 2010 - 14:24

`Corrie Jansen:

Dag Jaap,
    Wat een prachtige dag heb je gehad zeg. Wat is onze wereld mooi, hé? Ik geniet van je verhalen en de prachtige foto's. Het is inderdaad zo dat we veel te weinig op God vertrouwen, en op Zijn leiding voor iedere dag. Door jouw verhaal wil ik me daar weer opnieuw op richten.We moeten elkaar steeds bemoedigen en aansporen en onze ervaringen met de Heer delen. Jaap, Gods zegen toegewenst voor de komende tijd, groetjes, ook van Henk, Corrie.

• 19 Januari 2010 - 15:59

Jochem:

Super leuk dat je hele dag kunt avontuur beleven in hele goede stemming!

Natuurlijk mogen we altijd hem danken voor elke minuut die we mogen hier ademen en leven. Maar dat is ook niet voor niets. Want daar leer ik heleboel wat dingen voordat ik naar hemel ga dan ben ik volgemaakt.

• 19 Januari 2010 - 20:32

Fam Vd Fliert:

Hoi Jaap.
    Opnieuw een indrukwekkend verhaal!
    Inderdaad hier hebben we onze agenda altijd aardig vol.
    Toch ook nog samen met een paar broeders en zusters even naar Barneveld geweest.
    Als ik lees wat Corrie Jansen schrijft moet ik gelijk aan Petra denken.
    Ook zij heeft nog een mooie ervaring te delen.
    Wie weet verschijnt het hier ook nog als reactie.
    Jaap we hopen dat je die tijd blijft zoeken om zo je lief en leed te delen met je Heer en Heiland.
    Veel zegen toegewenst!

Als ik op de kaart kijk zijn jullie nu bijna in Jamaica.We zien uit naar wat je daar mag meemaken en betekenen voor je medemens. gr je moeder, vader en de rest.

• 19 Januari 2010 - 20:48

Marlies C:

Hey Jaap,
    super gaaf om te lezen! Dat je zo geniet van wat God je geeft!
    Blessings

• 19 Januari 2010 - 21:19

Sjacco & Hetty:

Hej Jaap,

Helemaal mee eens!! Het voelt allemaal rustiger en vertrouwder als je de dag met gebed begint, maja,, druk he. Het komt er helaas niet altijd van.

Haha, mooie foto van die koeientent, smaken ze daar net zoals hier ;)?

Zondag waren we met een groep uit kwb naar Sing-in geweest, uit Marry's verjaardag, was lang geleden dat ik daar geweest ben. Altijd mooi om met zoveel mensen samen te zingen ter ere van onze Vader.

Samen bidden, is iets heel moois!! mag het elke dag op't werk en savonds tijdens het eten doen, heel normaal,, maar zo geweldig!

Jaap, We zullen samen voor je bidden, voor gezondheid, geluk, vertrouwen en dingen die je bezig houden die Hetty en ik niet weten, maar waarvan we wel weten dat HIJ ze van jou kent.

God blesh you !!

• 20 Januari 2010 - 08:37

Francis:

Mooi, wat je schrijft. Is het tussen de stekeltjes de Hooiberg?
    Het lijkt net of je het hele eiland wel kunt zien van daar uit.

• 20 Januari 2010 - 12:09

Riet De Jong:

Tja,gebed!!! Zo belangrijk he? In veenendaal is er de gebedsweek en dat is heel bijzonder! maandag waren we in de salvatorkerk, heel appart om in zo,n katholieke kerk te zijn en dan met mensen uit vele andere kerken in veenendaal, grandioos he?
    Gisteren bij het leger des heils en dat was ook zooo gaaf! Maar wat bijzonder wat jij weer meemaakte!! We kunnen elke keer van je getuigenissen veel leren Jaap!!Bedankt daarvoor en wie weet wat er op jamaica mag gebeuren? We zijn en blijven benieuwd!!Gods Liefdevolle Zegen toegebeden!!

• 20 Januari 2010 - 13:58

Martijn Budding:

Hoi Jaap!

Lekker een dagje wezen aanmodderen in de vrije natuur! wat erg ontspannend kan werken, en ook nog eens leuk is zo nu en dan!

Fijn dat je zulke dingen ook kan doen daar!
    Ik ben ook blij dat we kunnen beginnen met gebed elke dag, wat eigenlijk zo belangrijk is en er vaak bij in schiet!
    gelukkig worden we aan de hand van jou verhaal hier nog weer aan herinnert!

Verder gaat alles zijn gangetje zoals jacco al zei hebben we zondag een fijne verjaardag gehad van Marry en daarna naar de singin geweest wat ook super was!

Jaap Gods zegen in al jou werk en doe Jos de groeten als je hem spreekt!

veel geluk en gezondheid en de groetjes uut KWB

Martijn & José

• 21 Januari 2010 - 09:34

"de Bergjes":

Lieve Jaap,
    Wat een bijzondere dingen maak je toch mee. Dank je wel dat je dit mat ons wil delen. We wensen je Gods zegen toe.

Groetjes van uit 't Veen

• 21 Januari 2010 - 18:58

Dennis :

Hey jaap,
    alles goed?
    hebt je nog aan het volleyballen op Jamaica?
    Echt je hebt leuke en interessante verhalen

Dennis

• 22 Januari 2010 - 08:03

T Marga:

Hoi Jaap,

We zitten hier vlakbij Druban. In een zelfde soort kledij als jij. Je zou dan bijna vergeten dat het in Nederland toch echt koud is.
    Wat een super verhalen kun je schrijven. Ik ben erg onder de indruk. We leren er ook steeds van.We hopen dat je dat mag blijven doen.
    Gods zegen toegewenst.

Zonnige groet van Teus en van mij.

• 06 Februari 2010 - 10:55

Gerbert En Jolanda:

Hey jaap

Alles goed verder het is echt heel mooi om te lezen hoe je daar werkt en de stadjes aan het bekennen bent.
    En het zij hele mooie foto's echt super leuk.

groetjes gerbert en jolanda

Jaap

Ik ben Jaap van de Fliert (inmiddels 21 jaar) en kom uit Renswoude. Negen jaar geleden ben ik bij Evangeliegemeente De Regenboog in Veenendaal terechtgekomen. Door deze kerk is mijn leven behoorlijk veranderd. In de zomer van 2007 ben ik op ‘Servant Trip’ in Tsjechië geweest. Dit was een werkvakantie voor jongeren uit deze gemeente, met als doel het dienen van God, waarbij geklust kon worden maar ook werd geëvangeliseerd. Tijdens deze trip heb ik veel geleerd; ik mocht o.a. twee keer mijn getuigenis geven, iets wat mij zonder Gods hulp nooit gelukt zou zijn. Daarna heb ik mij laten dopen. In deze tijd kwam steeds meer de gedachte boven om iets van evangelisatie te gaan doen, wat ik eerst wel vreemd vond, want deze gedachten leken ‘uit het niets’ te komen. Daarmee ben ik naar Hans Euser (toen jeugdvoorganger) en zijn vrouw Carolien gegaan en hebben we er samen voor gebeden. Ook onderzochten we samen op internet allerlei websites van zendingsorganisaties. Dat was voor mij een heel onbekende wereld. Toen we de site van Operatie Mobilisatie (OM) met de schepenbediening bekeken, sprak mij dit direct aan. De volgende dag gingen we met de jeugd van de kerk weer op ‘Servant Trip’, dit keer naar Kroatië. Tijdens deze trip werden mijn plannen bevestigd. Ook sprak ik met Daniël Henning, die ook mee was, over de leiding dit ik over de plannen ervoer en hij werd daar erg door aangesproken, want hij was met precies dezelfde dingen bezig. Na deze werkvakantie zijn we samen naar een ZendingsJongerenweekend gegaan, wat speciaal was georganiseerd voor jongeren die zich wilden oriënteren om met een zendingsorganisatie uit te gaan. Daar waren veel stands met allerlei verschillende christelijke organisaties, maar opnieuw sprak OM ons het meest aan. Hierna is alles vlekkeloos verlopen, OM heeft mijn aanvraag goedgekeurd en 20 augustus 2009 vertrok ik voor een periode van twee jaar met het zendingsschip ‘Logos Hope’, en mocht daarmee God dienen in hulpverlening en evangelisatie. . . . Dat betekende wel twee jaar afscheid van de boerderij en mijn ouders, familie en vrienden. Maar ik kreeg er vrede over. Via het schip konden we zoveel mensen bereiken met het evangelie. Wilt u blijven bidden voor dit prachtige zendingswerk?!

Actief sinds 26 Feb. 2009